Arlanda får preclearence

Sverige och Dominikanska republiken är de två flygplatser som troligen står på tur för att få preclearence. Det meddelar de amerikanska myndigheterna.

us-pre-clearance trs travelright

 

Idag finns det preclearence i Kanada, på Irland, i Karibien och Abu Dhabi. Men US Customs and Border Protection, CBP,den amerikanska myndighet som utfärdar tillstånd har sedan en tid bjudit in fler flygplatser att ansöka. Det lockade ett 25-tal flygplatser att ansöka och ut den gruppen plockades tio kandidater ut: Arlanda, Punta Cana, Bryssel, Tokyo Narita, Amsterdam Schiphol, Oslo, Madrid, Istanbul, London Heathrow och Manchester.

Den listan har nu kokats ner ytterligare och enligt CBP är det alltså Arlanda och Punta Cana som ligger allra bäst till. Allt pekar på att det kommer ett godkännande redan i slutet av året. Det följs sedan av en drygt årslång process att bygga om de utrymmen på nedre plan i F-piren på Arlanda som krävs och framför allt – att tillåta amerikanska tjänstemän att arbeta på svensk mark. Det kommer troligen också att bli tal om en avgift för passagerarna eftersom flygplatserna står för en del av kostnaderna för att ha amerikansk personal stationerad i landet. Men det finns också flygplatser som valt att inte ta betalt eftersom den trafikökning som en preclearence inneburit uppvägt kostnaderna.

– Med US preclearance stärks Stockholm Arlanda Airports roll som nav för flyget i Skandinavien. Vår ansökan har mötts av ett starkt stöd från såväl regering som näringsliv och vi går nu fram med full kraft för att attrahera fler direktförbindelser, har Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia, tidigare sagt i samband med ansökan.

Flygtorget.se 151006