Cessnas ansvar i SAS-olyckan prövas

14 år efter den tragiska olyckan då 118 personer omkom vara 23 svenskar i en kollision på startbanan på Linateflygplatsen i Milano ska den amerikanska flygplanstillverkaren Cessnas ansvar i olyckan prövas.

Det rättsliga efterspelet efter olyckan som är den allvarligaste i SAS historia pågick under flera år och ledde bland annat till att flera av de ansvariga för flygplatsen dömdes till fängelsestraff. Nu ska även Cessnas ansvar i olyckan prövas. Idag lämnar företrädare för den skandinaviska anhörigföreningen in en stämningsansökan till italiensk domstol, det rapporterar TV4-nyheterna.

Vagabond ringde upp flygadvokaten Stephan Eriksson som företräder de anhöriga och som är på plats i Milano.

Varför har det dröjt innan Cessnas ansvar prövas?
– En rättslig process mot Cessna har pågått i USA fram till 2010. Målet kom upp till den högsta instansen där domstolen ansåg att det italienska rättsorganet var bättre lämpat att hantera ärendet, säger Stephan Eriksson och fortsätter:

– De anhöriga familjerna vill ju se att alla som varit inblandade i det här ska ta sitt ansvar. Det har Cessna inte gjort.

Vad kommer hända härnäst?
– Nästa steg är att Cessna ska delges stämningen och svara. Sedan väntar muntliga förhandlingar inom 6 till 9 månader.

Har du någon prognos på målets utgång?
– Cessna bestrider ärendet men jag är fylld av tillförsikt att Cessna kommer att fällas, som organisatör av flygningen har de ett ansvar.

Olyckan inträffade när ett Cessnaplan som genomförde en demonstrationsflygning på Linateflygplatsen kom över på fel bana och kolliderade med en SAS-plan. Samtliga personer ombord de två planen och fyra personer på marken omkom.

Johanna Jackson

Vagabond 150311

 

Postad i Uncategorized