Charterbolagen anlitar svartlistade företag

2014-02-26

Charterbolagen anlitar svartlistade företag

Primera Air och Thomas Cook Airlines är vanligt förekommande resebolag på Svarta listan, trots att få svenskar har köpt biljetter direkt från dessa bolag.

Henrik Jönsson skulle resa med sin flickvän från Skurup i Malmö till Rhodos i Grekland, men resan gick inte helt enligt planerna. Timme efter timme blev de sittande på flygplatsen medan det ena meddelandet efter det andra om försening ropades ut.

– Vi fick lite matkuponger men ingen information om vad som hände, säger Henrik Jönsson.

Det hela slutade med att de blev drygt sex timmar försenade. I stället för att vara framme på Rhodos vid tretiden på eftermiddagen kom de fram strax efter nio på kvällen.

– Det tar ju ett tag på flygplatsen och med incheckning på hotellet, och innan vi var inne på vårt rum var klockan nog nästan ett på natten. Nu var det bara jag och min flickvän; hade man haft barn med sig hade det nog varit ännu värre, säger han.

Svårt att få kontakt

När Henrik Jönsson ville få ersättning för förseningen vände han sig först till Apollo, det bolag som han köpt sin resa av. Men då fick han veta att han var tvungen att vända sig direkt till flygbolaget, Primera Air. Det visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Jag hittade inget telefonnummer, och deras adress fanns gömd på hemsidan. När jag väl fått iväg mitt brev hade de ändrat adressen, så brevet kom i retur, säger han.

När han väl lyckades komma i kontakt med företaget fick han veta att de inte tänkte betala ut någon ersättning, eftersom de hävdade att det handlade om ett plötsligt tekniskt fel som de inte kunnat förutse. Henrik Jönsson vände sig då till ARN, som skrev att flygbolaget för att slippa betala ersättning måste visa att felet uppkommit till följd av händelser som faller utanför det berörda lufttrafikföretagets normala verksamhet.

Eftersom Primera Air inte hade gjort det rekommenderade ARN flygbolaget att betala 800 euro till Henrik Jönsson. Men när han ännu en gång vände sig till Primera Air fick han höra att de inte tänkte följa ARN:s rekommendation, eftersom flygbolaget har sitt säte utanför EU på Island. Men det stämmer inte heller, eftersom resan gick från ett EU-land.

Undantag för resor

Som konsument ska man vanligtvis vända sig med sina klagomål direkt till det företag där man har köpt varan. Det är också till det företag med vilket kunden har avtal som ARN brukar ge sina rekommendationer.

Men när det gäller resor finns ett undantag: Enligt EG-förordningen 261/2004 har resenärer rätt att få kompensation från flygbolaget om ett flyg är kraftigt försenat eller inställt. Men kravet på ersättning måste då vändas direkt till flygbolaget.

De största charterbolagen följer av princip alltid ARN:s rekommendationer. Däremot anlitar de flygbolag som inte gör det. Apollos eget flygbolag, Novair, följer också alltid ARN:s rekommendationer.

Hade Henrik Jönsson åkt Novair hade han alltså fått ersättning. Enligt Apollo framgår det innan man köper en resa vilket flygbolag som används. Men frågan är om det är något som konsumenter uppmärksammar när de bokar en charterresa.

– Det här var inget jag tänkte på när jag bokade via Apollo; jag bokade hos ett svenskt bolag och åkte från Sverige. Helt plötsligt chartrar de ett flygbolag från ett annat land, och då har de inget ansvar, säger han.

Text: Annika Berge Råd & Rön

 

 

Kommentar: Primera Air har fel. EU förordning 261/2004 omfattar samtliga flyg som startar från en flygplats inom EU. Island har dessutom som nation antagit 261/2004 som egen intern lagstiftning så Primera Air har samma skyldigheter

som vilket EU flygbolag som helst att följa 261/2004 och betala kompensation för flygförseningar och inställda flyg.

 

Kontakta TRS Travelright så hjälper de dig med din ersättning för flygförsening fort och enkelt.

 

TRS Travelright Primera Air

 

 

Postad i Uncategorized