Dina rättigheter vid vulkanutbrott

Resor Den isländska vulkanen Bardarbunga mullrar rejält. Om det blir ett stort utbrott finns risk för stora störningar i flygtrafiken precis som vid Eyjafjallajökulls utbrott 2010. Men även om flyget ställs in på grund av vulkanaska får flygbolagen inte lämna sina resenärer i sticket.

Privata Affärer Publicerad 2014-08-29 12:42:00

bardarbunga-ap

I natt stod det klar att den isländska vulkanen Bardarbunga fått ett utbrott. Än så länge handlar det om en mindre mängd lava som nått ytan och ingen aska har kastats ut ur vulkanen. Men om utbrottet skulle förvärras och skapa ett askmoln finns risken att det blir stora störningar i flygtrafiken.

När vulkanen Eyjafjallajökull fick utbrott 2010 strandsattes hundratusentals passagerare då planen inte kunde flyga i det askmoln som bildades av utbrottet.

Rättigheter för flygresenärer

Ännu har inga störningar rapporterats i flygtrafiken men om det värsta händer är det bra att du som ska ut och flyga den närmaste tiden har koll på dina rättigheter.

Om du flyger inom EU eller från EU omfattas du av de europeiska konsumentreglerna med det byråkratiska namnet 261/04. Det gäller också om du åker från ett land utanför EU till ett EU-land med ett EU-flygbolag.

Om ditt plan ställs in har du alltid rätt att få pengarna tillbaka eller ombokning av biljetten.

Väljer du ombokning till nästa möjliga avgång har du också rätt att få ersättning för hotell och mat i väntan på avgången.

Ingen tidsbegränsning

I princip är denna rätt till ersättning för uppehälle tidsmässigt obegränsad. Det spelar alltså ingen roll om du blir ombokad till en avgång dagen därpå eller om en vecka eller två – flygbolaget måste stå för din hotellvistelse.

Efter askmolnet 2010 diskuterades huruvida bolagens obegränsade skyldighet att ta hand om passagerarna var rimlig eller inte när det gäller extraordinära händelser som till exempel vulkanutbrott. Reglerna är nu också på väg att ändras.

I dag finns ingen tidsbegränsning för hur länge flygbolagen måste ge passagerarna assistans i form av logi. EU-kommissionen har dock lagt ett förslag som innebär att flygbolagens ansvar endast sträcker sig i tre dygn och att ersättningen maximalt kan bli 100 euro per dygn.  Men de nya reglerna kan tidigast införas i mitten av nästa år, säger Stephan Eriksson, advokat på Liman & Partners och knuten till TRS Travelright Services som hjälper passagerare att få rätt ersättning vid inställda eller försenade flyg.

Däremot lär du få svårt att få ersättning för förlorad arbetsinkomst och liknande. Ett askmoln klassas nämligen som en extraordinär omständighet vilket gör att flygbolagen inte behöver betala ut sådan ersättning.

Du kan inte heller få ersättning i form av EU:s schablonbelopp som flygbolagen måste betala ut till resenärer som drabbas av inställda flyg och långa förseningar. Dessa ersättningar behöver inte betalas ut när störningarna beror på extraordinära omständigheter.

Boka av på eget ansvar

Något som är viktigt att poängtera är att så länge som du inte bokat av resan är det flygbolagets ansvar att se till att du kommer till din destination så fort som möjligt. I samma sekund som du accepterar en avbokning av din biljett och får pengarna tillbaka upphör ansvaret.

Acceptera alltså inte en avbokning och pengarna tillbaka om du står strandad någonstans i världen. Då får du ta dig hem på egen hand och betala detta själv.

Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Postad i Uncategorized