Få begär ersättning efter flygförsening

Förseningar hör till vardagen för flygresenärer. Men få begär den ersättning man har rätt till – både när det gäller sena flyg och förstört bagage.

46 procent har någon gång fått vänta mer än tre timmar på ett flygplan. Efter det går gränsen för när man har rätt till ersättning. Men få begär den kompensation de har rätt till från flygbolagen. En av tre har inte frågat efter några pengar för förseningarna. Det visar en undersökning av Yougov, på uppdrag av Forex Bank.
Om din resa är försenad med mer än tre timmar kan du ha rätt till samma ersättning som om flygningen ställs in helt, säger Kristoffer Avci-Nåmark, ekonom vid banken.

Fota bagaget
Nästan hälften i undersökningen, 47 procent, har varit med om att deras bagage har skadats eller förlorats. Ändå uppger en av fyra att de inte har begärt någon ersättning för det från flygbolaget.
– Du kan få ersättning både för utgifter du tvingas till på grund av det förlorade bagaget och för väskans innehåll. Ett bra tips är att fotografera packningen innan du stänger väskan, då kan flygbolaget inte ifrågasätta innehållets värde i efterhand, säger Kristoffer Avci-Nåmark.
Sammanlagt har 1010 människor svarat i undersökningen.

Läs mer:www.konsumentverket.se,www.arn.se/Amnen/Resor

Artikel GP den 27 oktober 2014