Har man rätt att ombord på en flight informera sina medpassagerare om deras rättigheter vid flygförsening?

Har man rätt att ombord på en flight informera sina medpassagerare om deras rättigheter vid flygförsening? Enligt flygbolaget Norwegian har man det inte utan skulle då göra sig skyldig till lagbrott.

Norwegian flight delay

 

Norwegian flight DY7087 var den 30 april försenad med över 6 timmar på grund av sent inkommande plan från Bangkok. Piloten hade hastigt blivit sjuk i Bangkok och Norwegian kunde inte hitta en ersättare utan var tvungen att flyga in en pilot från Oslo.

Ombord på flighten från Stockholm Arlanda till Los Angeles informerade en kvinna sina medpassagerare om deras rättigheter vid flygförsening och lät även en pärm med listor cirkulera där passagerarna  kunde skriva upp sig om de var intresserade av att få ersättning för flygförsening. När flighten nått halvvägs och alla passagerarna låg och sov tändes hela planet plötsligt upp.  Två av Norwegians besättningsmän, varav den ene var tjänstgörande purser och kabinchef, stod framför kvinnans säte med pärmen i handen och undrade om pärmen var hennes. På detta svarade kvinnan ja och sträckte sig efter pärmen.

Besättningsmännen drog sig dock tillbaka och sade att det var olagligt att skicka runt material på planet. En passagerare hade gett pärmen till dem och de ansåg därför att pärmen var ”public property”. När kvinnan upplyste dem om att det var hennes pärm och att det stod hennes namn på den och att hon nu ville ha tillbaka den så vägrade de att ge ut den. De sade att pärmen nu var deras egendom och att de tänkte lämna pärmen till kaptenen. Då det blev en del diskussioner mellan besättningen och kvinnans make tog kvinnan en del foton på besättningen .

Besättningsmännen var så högljudda att passagerare runt omkring reagerade, och en man reste sig till och med upp och bad kabinchefen lugna ner sig. Besättningsmännen vände då på klacken och sa att de nu skulle lämna pärmen hos kapten som strax skulle komma ut.

Besättningen påstod att makarna var brottslingar som fotat dem.  Besättningsmännen anklagade även makarna för att ägna sig åt ”illegal activities” och att de skulle ”notify US authorities” så att de kunde ”ta hand om familjen på marken”.

Besättningen krävde även att få kvinnans telefon. Den besättningsman som blivit fotograferad sade att han inte gett sin tillåtelse till detta och att bilderna måste raderas. Kvinnan vägrade dock att lämna ut telefonen.

De sträckte sig då efter hennes telefon och försökte rycka den ifrån henne.

Kabinchefen skrek att ”nu tar du bort bilderna så jag ser det annars stannar jag planet här och nu (put the plan down here and now). I can do it!” Då raderade kvinnan bort bilderna från telefonen så kabinchefen såg det.

En stund senare kommer samma besättningsmedlemmar ut och säger att de nu hade pratat med Norge. De upplyste makarna om att de beslagtog pärmen enligt kaptenens order. De hotade högljutt makarna återigen och sade att kaptenen kommer att tvinga familjen att gå sist av planet, efter det att han talat allvar med dem.

Resten av resan kunde makarna inte sova.  De hade heller ingen möjlighet att beställa mat till sig själva eller barnen, eftersom besättningen totalt ignorerade deras beställningsförsök. De kunde även se kabinchefen stå och blänga hotfullt mot dem bakom ett draperi.

Så snart dörrarna öppnades efter att planet anlänt till gate skyndade sig familjen ut från planet. Någon kapten syntes inte till.

På uppdrag av kvinnans familj tillskrev jag Norwegian och menade att Norwegians besättning på denna  flight hade uppträtt felaktigt. Det må vara så att Norwegian och dess personal ogillar passagerarkrav på ersättning för flygförseningar. Men det kan inte vara otillåtet för en passagerare att upplysa sina medpassagerare om deras rättigheter vid flygförseningar enligt EU Förordning 261/2004.

Norwegian lämnade efter någon dag tillbaka pärmen. Kvinnan har nu anmält Norwegians besättning till polisiära myndigheter.

 

Postad i Uncategorized