”Hotades med automatvapen”

Paret skulle resa hem från Tel Aviv: Norwegian skickade oss till fel terminal där vi slets ur taxin
Aftonbladet 140801

Tobias, 33, och Myrddin, 34, skulle resa hem från en semestervecka i Tel Aviv.
Men när de kom till flygplatsen slets plötsligt bildörrarna upp – och två automatvapen riktades mot dem.
– Det är klart att man blev rädd, säger Tobias.
Semestern i Tel Aviv hade varit lugn, trots oroligheterna i området.
Men när Tobias Edström, 33, och hans flickvän Myrddin Bouwman, 34, från Stockholm, skulle hem fick resan en dramatisk vändning.
Norwegian, som paret reste med, hade i ett dokument informerat om att de skulle bege sig till terminal 1 vid flygplatsen.
– Taxichauffören blev konfunderad då. Han hävdade att terminal 1 är inrikesterminalen och att inga internationella flighter flyger därifrån längre. Vi märkte att han var obekväm med att åka dit, säger Tobias Edström.
Vakter slet upp dörren
Paret valde ändå att lita på flygbolaget och de åkte mot terminalen. Där fanns inga andra bussar eller taxibilar.
– När vi närmade oss terminalen slets bildörrarna upp och två automatvapen riktades mot oss, ett mot mig och ett mot min flickvän, säger Tobias Edström.
Israeliska säkerhetsvakter hade upptäckt taxin och blivit misstänksamma. De bad paret att kliva ur bilen för en säkerhetskontroll. Tobias och Myrddin frågades ut om resan till Tel Aviv. Om vad de gjorde där, om vilka de hade träffat och om varför de hade åkt till terminal 1.
Utfrågningen gjorde att de blev försenade till terminal 3, där deras plan egentligen skulle gå ifrån. När de till slut kom fram var incheckningen stängd, trots att det var 45 minuter till avgång, berättar Tobias Edström.
Fick köpa nya biljetter
Han ringde till Norwegian och förklarade situationen.
– De idiotförklarade mig och hävdade att de kunde se på sin skärm att planet skulle gå från terminal 1.
De ombads köpa nya biljetter och fick tag på två till Köpenhamn som kostade närmare 6 500 kronor. Dessutom tvingades de boka en hotellnatt i Köpenhamn för 1 400 kronor.
– Det är helt oacceptabelt. De skickar oss till fel terminal, vi blir utsatta för det här. Jag var ju på plats, så jag visste ju hur det låg till, säger Tobias Edström.
Väl hemma i Sverige kom chocken.
– Där och då trodde man inte att det var på riktigt, för att man var så chockad när automatvapnen riktades in i bilen.
Norwegians informationschef Lasse Sandaker-Nielsen skriver i ett sms att bolaget alltid flyger från terminal 3.
”Vid eventuella ändringar skickar vi alltid information till passagerarna. Det har inte gått ut information om terminaländring på detta flyg, så det här låter som att det måste bygga på ett missförstånd. Det är naturligtvis olyckligt att passagerarna missade sitt plan”.
Anna Lindberg
1 augusti 2014
FAKTA
Norwegian har flest anmälningar
Konsumenträttsföretaget TRS Travelright uppger att Norwegian är det flygbolag som fått flest anmälningar mot sig från resenärer. Bolaget står för hälften av alla ärenden som kommit in till byrån.
Flygbolaget har även varit i blåsväder för sin personalpolitik. Många anställda har vittnat om dåliga anställningsvillkor efter att kontrakten gått över till bemanningsföretag.
I januari blir tusentals resenärer strandsatta runt om i världen vid nyårshelgen efter omfattande problem med Norwegians Dream- liner. 278 svenska passagerare blir mer än ett dygn försenade och tvingas övernatta i den thailändska huvudstaden.
Den 20 juli fastnar 260 passagerare på Arlanda i över ett dygn efter att Norwegians plan mot Los Angeles drabbas av tekniska problem. Sex dagar tidigare ställde bolaget in sex flighter efter omfattande krångel med flygplanen.
Den 29 juli försenas Norwegians plan från Los Angeles med 56 timmar efter tekniska problem. Hundratals resenärer strandsätts på JFK.

Norwegian mest försenat
Procent

Norwegian 47,9
SAS 9,3
Primera Air 8,2
TUIfly Nordic 8,1
Thomas Cook 6,2
Air Europa 5,7
Hermes Airlines 4
Ryan Air 3,8
British Airways 3,8
Lufthansa 3

Diagrammet visar procentuell fördelningen av antalet försenade passagerare som sökt juridisk hjälp via konsumenträttsföretaget TRS Travelright. Fördelningen är beräknad på de tio flygbolag som har flest ersättningskrav. Genomsnittlig ersättning är ca 400 Euro per passagerare vid förseningar över tre timmar. Statistiken är hämtad under perioden 140101-140701. Källa: www.trstravelright.eu

Postad i Uncategorized