Kan en birdstrike ge rätt till ersättning fär flygförsening enligt EU Reg 261/2004?

Kan en birdstrike vara en extraordinär omständighet enligt EU Reg 261/2004?

bird-strikes

Jag skrev den 29 juni om Norwegians flight DY5563 från Stockholm till Malaga den 26 mars 2015 som försenades med över tre timmar pga en bird strike på en tidigare flight den 25 mars.

Bird strike har prövats av engelsk domstol i rättsfallet Ash v Thomas Cook som gav passagerare rätt till ersättning för flygförsening vid bird strike. Rättsfallet rörde en flight med Thomas Cook från Antalya till Manchester den 6 augusti 2011. Flighten blev sen därför att flighten dagen innan hade drabbats av bird strike och behövde undersökas. Inkommande flight försenades därför med 5 timmar. I UK hade man enligt statistik från the UK Civil Aviation Authority mellan 2-10 birdstrikes per dag under 2010-2012. Då bird strikes är så vanliga och därför en del av ett flygbolags dagliga aktivitet så ansåg den engelska domstolen att de ej kan anses vara extraordinär omständighet. Passagerarna tilldömdes därför ersättning för flygförsening.

Vid kontroll med Transportstyrelsen visar det sig att i Sverige, som har avsevärt mindre flygtrafik än Storbritannien, inträffade det i snitt en bird strike om dagen under 2014. Så även i Sverige är bird strikes så vanliga att de får anses vara en del av ett flygbolags dagliga aktivitet, varför de knappast kan anses vara extraordinär omständighet. Passagerarna bör därför ha rätt till ersättning för flygförsening.

Norwegian bestred passagerarnas krav så inlämnades stämningsansökan till Attunda tingsrätt för två passagerares räkning.

I rättsprocessen har Norwegian  nu medgivit passagerarnas rätt till ersättning.

Förhoppningsvis kommer Norwegian nu även att betala ut ersättning till de övriga 13 passagerare  på flighten som via TRS Travelright har framställt krav på ersättning för flygförsening.

 

 

 

 

Postad i Uncategorized