Norwegian stäms på grund av flygförsening vållad genom vårdslöshet

Norwegians egen personal lyckades med att helt ladda ur Dreamlinerns batterier så att de behövde bytas. Detta ledde till en flygförsening på närmare 29 timmar. Norwegian vägrar dock att betala ersättning för flygförsening varför Norwegian nu återigen stäms in till Attunda tingsrätt i Stockholm. 

 

Norwegian delay

Detta skedde på flight DY7067 från Arlanda till Oakland den 19 juli 2014. Av flygsäkerhetsskäl har alla trafikflygplan back up batteridrift på minimum 30 minuter om elförsörjningen av någon anledning skulle sluta att fungera i luften. Detta så att man kan fortsätta att driva planets alla tekniska system och hinna nödlanda.

Dreamlinern hade problem med att den så kallade APU (Auxiliary Power Unit ) som inte laddade batterierna som den skulle. APU’n är den lilla jetturbin som normalt sitter monterad i planets stjärtparti och som försörjer  hela planet med ström då motorerna ej går.

Norwegians personal försökte att byta runt “ground control unit” dvs den box som styr laddningen av batterierna för att få laddningen att fungera men lyckades inte lösa problemet.  Vad man måste göra om man inte har laddning på batterierna från APU och motorerna inte går är att omedelbart koppla in extern strömförsörjning till planet. Man får inte under några omständigheter ladda ur batterierna, vilket Norwegians personal lyckades med i detta fallet. Batterierna laddades ur så fullständigt att de måste bytas ut.

Att ladda ur batterierna på detta sätt får anses vårdslöst. Passagerarna drabbades av en flygförsening på 29 timmar.

37 passagerare har anlitat TRS Travelright för att få hjälp med att få ut sin ersättning för flygförsening på 600 euro per passagerare.

Då Norwegian vägrar att betala flygförseningsersättning till passagerarna har Travelright givit mig uppdraget att återigen stämma Norwegian. Stämningsansökan för 9 passagerare har nu inlämnats till domstolen. En ytterligare stämning kommer att inges under nästa vecka.

 

 

Postad i Uncategorized