Norwegian tar inte sitt ansvar

PASSAGERARE STÄMMER

SVD Näringsliv 140813

Svenska passagerare kräver skadestånd på miljontals kronor från det norska lågprisbolaget Norwegian efter den senaste tidens omfattande förseningar och inställda flyg. I slutet av augusti skulle Norwegian försvara sig i Attunda tingsrätt, men bolaget har nu lyckats skjuta upp rättsprocessen en andra gång.

Norwegians satsning på långdistansflygningar till Asien och USA har varit minst sagt problemfylld. De nya Boeing 787 Dreamliner-planen har gång på gång drabbats av tekniska problem, med förseningar och inställda flygningar som konsekvens.
Under sommaren har flera flygningar försenats kraftigt – i vissa fall har det handlat om dygn – vilket mötts med stor frustration bland passagerarna. Nu ser de upprepade förseningarna ut att kunna kosta Norwegian mer än bara resenärers ilska.
Den svenska luftfartsrättsadvokaten Stephan Eriksson, ansluten till företaget TRS Travelrights och specialiserad på att driva rättsliga fall där passagerare vägrats ersättning efter förseningar, driver ett antal fall där resenärer stämt Norwegian. Enligt EU-lagstiftning har passagerare som drabbas av förseningar på minst tre timmar eller av inställda flyg rätt till ersättning på upp till 600 euro – motsvarande ungefär 5 500 kronor.
Det första fallet, som rör två passagerare som blev försenade på Norwegians flight från Stockholm till Bangkok den 15 februari, skulle egentligen upp i Attunda tingsrätt i Sollentuna, norr om Stockholm, i juni men har skjutits upp två gånger och den förberedande förhandlingen kommer nu att ske i slutet av september.
– Vid det första tillfället hänvisade man till en skolavslutning och nu senast till en begravning. Man har dubbla ombud just för att ha en jurist kvar om det händer något, så jag har väldigt svårt att se varför vi inte kan köra som planerat, säger Stephan Eriksson.
I ett annat fall, där stämningsansökan lämnades in i början av juni, har Norwegian ännu inte blivit delgivet. Detta efter att tingsrätten först skickade handlingarna till Norwegians svenska adress på Arlanda och sedan till Oslo. Enligt Stephan Eriksson gick delgivningstiden ut i förra veckan.
– Jag har aldrig varit med om att ett stort bolag inte låter sig delges. Det är skurkar och banditer som håller sig undan, inte stora börsbolag. Jag får känslan av Norwegian vill fördröja saker och ting. Varför vet jag inte, säger Stephan Eriksson.
Sammanlagt rör det sig för närvarande om cirka 1 200 passagerare som stämt Norwegian vid Attunda tingsrätt i tolv olika fall, enligt Stephan Eriksson. TRS Travelrights har totalt fått in krav mot flygbolaget från 5 000 passagerare och enligt en bedömning som Stephan Eriksson gjort har runt 35 000 passagerare drabbats av Norwegians förseningar. Enligt de siffrorna, och med ett maxbelopp på runt 5 500 kronor per passagerare, kan Norwegian totalt tvingas betala uppemot 192 miljoner kronor i ersättning.
– Det rasar in fall som detta just nu. Och problemen bara växer. Norwegian har fortfarande problem med långdistansflygningarna, därför ökar antalet berörda resenärer nästan varje vecka, säger Stephan Eriksson.
Det norska lågprisbolaget har i de allra flesta fall nekat ersättning till de resenärer som drabbats av förseningar och inställda avgångar, med hänvisning till ”extraordinära omständigheter”. Med andra ord: flygbolaget har skyllt problemen på flygplanstillverkaren Boeing, och därmed konstaterat att problemen har legat utanför deras makt.
– Inget flygbolag vi har haft med att göra agerar så dåligt som Norwegian. Vi har bättre erfarenheter av utskällda Ryanair, säger Stephan Eriksson
Med hänvisning till domar i en rättsprocess mot det italienska flygbolaget Alitalia 2008, räknar han med att överbevisa Norwegian. I den aktuella domen slår rätten fast att kraven är mycket stränga när det gäller vilka orsaker flygbolagen kan skylla på för att frånsäga sig ersättningsansvar.
I själva verket är det Norwegian som är ansvarigt för förseningarna, menar Eriksson, eftersom bolaget utan erfarenhet har satsat på långdistansflygningar med en helt ny flygplanstyp som företaget inte har testat tillräckligt. Dessutom har man lagt upp ett stenhårt flygprogram för planen.
Norwegians informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson vill inte ställa upp på en intervju med SvD Näringsliv, men skriver i ett mejl att Norwegian alltid betalar ut ersättning i de fall flygbolaget anser sig ansvarigt för förseningar, så länge passagerarna gör anspråk på dem. Det gäller oavsett om det handlar om långdistansflygningar med Dreamliner, eller andra flygningar. Det finns också Dreamliner-resenärer som har fått ersättning av flygbolaget.
– Vi vill absolut inte skylla på Boeing och har fortsatt förtroende för Boeing. Däremot tycker vi att man borde kunna förvänta sig betydligt högre driftstabilitet på helt fabriksnya flygplan, skriver hon.
Hur många av de uppskattningsvis runt 35 000 försenade Dreamliner-resenärerna som de facto har fått ersättning av Norwegian har dock inte Charlotte Holmbergh Jacobsson möjlighet att ta reda på nu, skriver hon.
– Det har dessvärre varit ganska många olika förseningar orsakat av olika tekniska problem så det är inte helt enkelt att ge ett kort svar.
PETER ALESTIG
peter.alestig@svd.se
LOVE STRANDBERG

IMG_6626.JPG