Nya förseningar med Norwegians flight DY7087

Norwegians plan Dreamliner har drabbats av tekniska problem igen. Runt 260 resenärer som skulle ha flugit till Los Angeles sitter fast på Arlanda sedan fredagen.

Artikel DN.se 140719 Uppdaterad i dag 12:14. Publicerad i dag 10:22

 

DY7087

 

– Vi får sms hela tiden om nya avgångstider. Men det kommer inget plan, säger Eva Hellevik vid 10-tiden på lördagen.

Planet av typen Dreamliner skulle ha avgått på fredagen klockan 14 från Stockholm med destination Los Angeles i USA. Men när Eva Hellevik och hennes man kom till gaten fick de ett första sms om att planet var försenat på grund av tekniska problem. Sedan dess har Norwegian skickat ut otaliga sms med besked om nya avgångstider. Bara under tiden DN pratar med Eva Hellevik ändras tiden två gånger, från 9.30 till 10.30 och sedan 11.15.

Eva Hellevik berättar att stämningen bland de hundratals passagerarna är oerhört irriterad, främst gällande bristen på information.

– Det finns ingen att få tag på och ingen kommer hit och berättar om vad som händer. Och när vi får sms om en ny tid finns det ingen information på tavlan om vilken gate det ska gå ifrån och ingen personal att fråga, säger hon.

–Vi sitter dessutom i en rävsax eftersom väskorna redan är incheckade kan vi inte boka om till ett annat plan.

Ilskan över situationen har gjort att vissa resenärer har uppträtt hotfullt mot Arlandas anställda som tillkallade polis, uppger Eva Hellevik.

– Polisen är här och vaktar för att folk är förbannade. Det har även varit problem med Londonflyget för Norwegian. De passagerarna sitter fortfarande och väntar, planet skulle ha avgått 14.15 igår.

Gränspolisen vid Arlanda bekräftar för DN att man har varit på plats.

– Det var lite irriterad stämning men det blev inga våldsamheter och vi har inte gjort några ingripanden, säger Anders Nilsson, stationsbefäl på gränspolisen.

– Vi har kontinuerlig tillsyn på flygplatsen och om vi får höra att personalen har problem brukar vi åka dit. Oftast stannar det vid irriterad stämning och hårda ord. Har man sparat länge till en resa och det blir så här är det förstås inte roligt. Men man väljer vilka bolag man flyger med. De flesta ser till priser men det är problem med de här planen, säger Anders Nilsson.

Flygplansmodellen 787 Dreamliner har varit förföljt av problem sedan det gjorde sin kommersiella debut i oktober 2011. Något som drabbat Norwegians passagerare med inställda eller kraftigt försenade flyg. Bolaget är en av flygplanstillverkaren Boeings största kunder.

Eva Hellevik och hennes man bokade resan hos Norwegian till Los Angeles i februari i år. Det främsta skälet var avgångstiderna, men även det låga priset. Hon hade hört talas om att Dreamlinerplanet hade haft tekniska problem.

– Men jag visste inte att det var problem med Dreamliner på det här sättet. Det hade jag inte kunnat ana, säger hon.

Vid lunchtid meddelar Eva Hellevik att de sitter på planet i väntan på att få lyfta mot Los Angeles.

– Det känns bra. Vi skulle flyga klockan 12 men eftersom det saknas två passagerare som bolaget inte har fått kontakt med vet vi inte när vi får lyfta, säger hon.

Hur ser ni på hemresan?

– Vi vill förlänga resan med en eller några dagar och funderar på att boka om med ett annat flygbolag, säger Eva Hellevik.

DN har sökt Norwegian för en kommentar.

Katarina Lagerwall

katarina.lagerwall@dn.se

Postad i Uncategorized