Radarfel på Arlanda, vad har du för rättigheter som passagerare?

Radarfel på Arlanda ledde idag till att hela Arlanda och Bromma stannade. Vad har du för rättigheter som passagerare?

Arlanda

Idag har jag själv suttit på Arlanda drabbad av flygförsening hela dagen. Jag boardade vid 11 tiden och fick sitta i kabinen i över 2 timmar tills min flight blev cancellerad. Flygplatsen fick problem med flygradarn och all trafik i luftrummet avstannade. Vad har jag då för rättigheter som flygpassagerare? Att radarn går sönder kan inte anses vara flygbolagets fel. Jag kan därför inte kräva någon förseningsersättningextraordinära omständigheter förelåg. Men flygbolaget har dock ett ansvar enligt artikel 8 och 9 i EU förordningen 261/2004 dels för assistans vilket innebär att jag har rätt till mat och dryck och eventuellt hotell logi samt rätt till ett telefonsamtal eller email. Men jag har även rätt till att kunna avboka min biljett och få tillbaka priset för biljetten inom 7 dagar eller jag har rätt att begära att få bli ombokad till en senare flight till min destinationsort snarast möjligt. Flygbolagen brukar hävda att deras ansvar bara sträcker sig till ombokning på egna flyg men jag anser att deras ansvar sträcker sig även till ombokning med andra flygbolag.

Nu är jag ombokad med mitt flygbolag imorgon bitti men står på standby. Vi får se hur det går imorgon..

 

Postad i Uncategorized