Ryanair: Vi gör inte som Norwegian

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 25 september 2014 Att inte göra som Norwegian utan lära sig av deras misstag – det är Ryanairs modell när flygbolaget ännu en gång tar upp diskussionen om egna långlinjer.

Ryktena har kommit och gått i flera år: Ryanair ska börja flyga långlinjer. VD Michael O’Leary har underblåst dem med jämna mellanrum och sagt att det är helt möjligt att göra affär av att flyga passagerare mellan Europa och USA för en hundring enkel väg. Men han har samtidigt påpekat att det kommer att dröja, främst för att det inte finns några bra och billiga långdistansmaskiner att få tag på ute på marknaden i nuläget. Därför har många avfärdat det hela med att det bara är ett PR-trick för att hålla intresset vid flygbolaget vid liv.

Nu har dock en annan person i Ryanairs ledning, marknadschefen Kenny Jacobs, börjat tala om långlinjer och att flygbolaget just nu är intresserade av Airbus A350XWB som flygplanstyp för en sådan satsning. Men även Airbus nygamla modell A330neo kan vara ett alternativ.

Det hela ligger, enligt Kenny Jacobs, cirka fem år fram i tiden men det hindrar inte att fakta om flygprogrammet redan nu har offentliggjorts. De framtida flygningarna ska gå från Dublin, Stansted och Milano till New York och Boston.

Planeringen verkar alltså vara i full gång och på evenemanget World Low Cost Airlines Awards i London nyligen, kom ämnet upp igen. Ryanair menar att de har en egen affärsmodell för satsningen och framför allt inte tänker göra som Norwegian gjort.

Valet av Airbus A350 skulle kunna vara ett sådant avgörande från ett flygbolag som är en trogen Boeing-kund – och Michael O’Leary har vi upprepade tillfällen berömt Dreamlinern – men också sitter med facit av hur introduktionen av Boeing 787 gått.  Framför allt tänker Ryanair inte starta långlinjer med mindre än 10 flygplan i flottan och det ska sedan snabbt byggas upp till mellan 30 och 50 flygplan för att skapa den effekt som behövs. Att göra som Norwegian och starta i liten skala med åtta Dreamliners är helt förkastligt, menar Kenny Jacobs.

– Lyckligtvis är vi smartare än Norwegian, säger han i en intervju med Financial Times.

Michael O’Leary har tidigare helt avfärdat Norwegians satsningar på interkontinentala flygningar och menat att de borde hålla sig till kort- och medeldistans inom Europa och bygga vidare på sin ställning i Skandinavien. Att Ryanair nu blandar in Norwegian i de egna planerna på långlinjer tyder dock på att de ser framgångar och därmed en växande marknad.

Björn Kjos oroas dock inte av Ryanairs planer.

– Vi kommer att ha minst sjutton flygplan innan Ryanair kommer igång och det ger oss ett jättelikt försprång, säger han till norska Dagens Näringsliv.