Sätter Norwegian kundernas säkerhet på spel?

Flygresenärer får skylla sig själva om de bokar med oss!

SVD Näringsliv 140813

Nej, riktigt så har Norwegian inte uttryckt sig vare sig i tal eller skrift. Men bolagets attityd mot sina kunder tycks inte vara långt därifrån. Rapporter om strandsatta resenärer i Bangkok, New York och Los Angeles duggar tätt i kvällstidningarna och i de sociala medierna.
Förutom de problem som själva förseningarna orsakar – upp till 56 timmar i ett mardrömsfall – är det vittnesuppgifter om Norwegians totala nonchalans mot de drabbade kunderna som uppmärksammas mest.
Undermålig information om förseningar och tältsäng på flygplatsen i bästa fall har nog fått flera passagerare att ta sig en funderare om priset för en flygstol överväger risken att få vänta allt ifrån ett par timmar till dagar på en flygplats.
Norwegian förklarar gärna de uppkomna situationerna på långdistanslinjerna med problem med Boeings nya Dreamliner, som företaget satsar stort på. Men upprepade stora förseningar och andra problem hos ett enskilt bolag som Norwegian börjar alltmer likna ett systemfel. Att göra allt på billigast möjliga sätt är en affärsidé, men den fäller sig själv när jakten på kostnader kanske kan beskrivas som dumsnål. Eller än värre till och med farlig?
I början på augusti rapporterade TT att ett Norwegian-plan på väg till Los Angeles fick vända tillbaka efter problem med vingklaffarna. Flygräddningscentralen understryker att det inte var en fråga om en nödlandning. Men innan landning tvingades samma plan cirkla i 45 minuter för att flyga bort bränsle, skriver nyhetsbyrån TT. Här kan det inte hjälpas att resonemanget haltar betänkligt. Som passagerare på det aktuella planet skulle jag nämligen ha funderat över vilka ”normala” landningar som föregås med lite cirklande enbart för att göra slut på bränsle innan piloten tar siktet på landningsbanan.
Tyvärr har de kunder som försökt få rätt gentemot Norwegian upptäckt att bolaget inte bara saknar respekt för dem, utan också tycks sakna respekt för rättssystemet som artikeln här intill vittnar om. Av de resenärer som hittills drabbats av Norwegians förseningar eller andra problem är det bara en bråkdel som orkar gå vidare och via rättssystemet kräva ersättning. Fler borde göra det.
Att köpa en biljett hos ett flygbolag innebär att samma bolag ska leverera den utlovade resan under de villkor man kommit överens om. Visst är naturkatastrofer oförutsedda händelser, men de inträffar sällan.
Problem med nya flygplanstyper är numera ett välkänt problem som kan orsaka förseningar eller andra incidenter. Men det är inget som passagerarna ska stå ut med, i synnerhet inte om säkerheten kan börja ifrågasättas.
Kanske är det färre turer och större investeringar i drift och underhåll som behövs för att hålla Norwegians nya flotta i luften?
Patricia Hedelius är reporter på SvD Näringsliv patricia.hedelius@svd.se
PATRICIA HEDELIUS
patricia.hedelius@svd.se

IMG_6626-0.JPG

Postad i Uncategorized