Storstrejk på Norwegian. Vad har du för rättigheter som passagerare?

Norwegians piloter varslar om stridsåtgärder och det råder nu storstrejk i Skandinavien. Vad har du för rättigheter som passagerare?

Norwegian flight delay

 

Strejk är en så kallad extraordinär omständighet för vilket Norwegian inte svarar. Norwegian har ändå en skyldighet att vidtaga alla rimliga åtgärder för att undvika eller minska förseningen. I normalfallet bortfaller passagerarens rätt till ekonomisk kompensation för försenade och inställda flyg, 250, 400 eller 600 euro, beroende på vart flighten går och resans längd. Det finns dock andra skyldigheter för Norwegian som kvarstår.

Enligt EU Förordning 261/2004 Artikel 9 så har du som passagerare fortfarande rätt till assistans i form av måltider och förfriskningar. Du har rätt till hotellrum samt transport till och från hotellet om övernattning blir nödvändig. Du har även rätt till två gratis telefonsamtal eller två gratis telex, fax eller email.

Enligt EU Förordning 261/2004 Artikel 8 har du även rätt till full återbetalning av biljettpriset eller ombokning snarast möjligt till din slutdestination under likvärdiga transportvillkor till den slutliga bestämmelseorten.

Norwegian anser sannolikt att de bara har en skyldighet att omboka på egna flighter. Norwegian som inte är med i någon allians har ju inte någon möjlighet att omboka passagerare på andra flygbolag inom samma allians.  Rättspraxis på området är oklar men jag tror dock att Norwegians skyldigheter går längre än så och att de vid inställda flyg har en skyldighet att snarast omboka samtliga sina passagerare på egna och om detta inte är möjligt på andra flyg. Det ligger nu ett lagförslag från EU Kommissionen som går ut på att ett flygbolag efter 12 timmars försening uttryckligen skall ha en skyldighet att omboka passageraren även på andra flygbolag.

Mitt råd till samtliga Norwegian passagerare som nu drabbas av inställda flyg och inte ombokas av Norwegian inom rimlig tid är därför att om möjligt boka om på andra flygbolag, spara kvitto på kostnaden och sedan kräva Norwegian på ersättning.

Postad i Uncategorized