Svenskar strandade – i 56 timmar

Publicerat 2014-07-29
Ida Persson
Aftonbladet
Länk till artikel

Ovädret fortsätter ställa till det för Norwegians resenärer. Ett flyg som skulle gått från Los Angeles i går kväll har blivit försenat – med 56 timmar. I New York tvingas resenärer sova på tältsängar i väntan på avgång.
– Det är kaos, säger Carl Engström, 21.

I går skrev Aftonbladet om svenskar som strandsatts på Arlanda. Blixten hade slagit ned i ett av Norwegians Dreamlinerplan och orsakat tekniska problem.
Men problemen stannar inte där. Det strandade USA-flyget är samma som skulle ha tagit resenärer tillbaka till Stockholm på måndagen.
Nu tvingas hundratals resenärer skjuta upp sina hemresor i väntan på att Norwegian sätter in nya plan.

Sover på tältsängar

Carl Engström har suttit strandad på JFK:s flygplats i New York i tretton timmar.

Folk sover på tältsängar för allmän beskådan. Vi har fått lite snacks och torra mackor att äta men vi får knappt någon information. Många är väldigt besvikna, säger han.

Ett byggarbete har pågått hela natten.

Det mullrar och låter hela tiden. Jag har inte sovit någonting. Många börjar bli trötta och vissa har inte ens tillgång till sitt bagage. Det är kaos.

Och nu rasar resenärerna på Twitter. Under hashtaggen #neverflynorwegian skriker folk ut sin frustration över flygbolaget.

“Passagerarna på DY7096 har nu förlorat tre dagar. Förstörd semester och missade jobbtimmar. Ni måste kompensera oss” skriver Airtweeter.
“Ni måste vara världens mest inkompetenta flygbolag” skriver en annan.

”Inte mycket vi kan göra”

Ytterligare ett Norwegian-flyg skulle ha avgått från Los Angeles klockan 18.15 på måndagen, lokal tid. Nu meddelar Norwegian att flyget har försenats – med 56 timmar.

Ja det stämmer. Vi har fått förseningar på flera flyg till följd av ovädret på söndagen. Vi förstår att passagerarna är frustrerade och vi beklagar förseningarna. Tyvärr är det inte mycket vi kan göra just nu, säger Lasse Sandaker-Nielsen som är informationschef på Norwegian.

Han menar att resenärerna i både New York och LA har fått löpande information om förseningarna. Norwegian hyr nu in flygplan från andra bolag för att rädda situationen.
– Så fort vi får in information så meddelar vi det. Det kan hända att informationen ändras och då meddelar vi det också.
Skulle ni inte kunna undgå en del förseningar om ni hade fler plan?
– Det är klart att om vi hade 50 plan stående på flygplatsen skulle vi kunna lösa problemen snabbare. Men det är inte ekonomiskt hållbart.

Flest anmälningar

Samtidigt meddelar konsumenträttsföretaget TRS Travelright att Norwegian är det flygbolag som fått flest anmälningar mot sig från resenärer. Bolaget står för hälften av alla ärenden som kommit in till byrån.
I de flesta fall har Norwegian nekat de drabbade resenärerna ersättning och hänvisat till “extraordinära omständigheter”. De menar att det är flygplanstillverkaren Boeing som bär skulden till förseningarna, enligt ett pressmeddelande från TRS.

Boeing har ansvar för de tekniska problemen ja. Vi har ju köpt helt nya plan och man borde kunna förvänta sig att de har större stabilitet, säger Lasse Sandaker-Nielsen.

Men han vill inte lägga allt ansvar på Boeing.

Vi har ansvar för passagerarna och gör allt för att de ska tas om hand på bästa sätt. Vi följer regelverken och ger kompensation i de fall där det är aktuellt. Allt detta görs i enlighet med EU:s regelverk för passagerarrättigheter.

Postad i Uncategorized