Vad har man för rätt till ersättning för flygersättning idag då SAS strejken tog slut igår?

Den fyra dagars pilotstrejken på SAS tog slut igår tisdag. Det kommer att råda problem för SAS med flygförseningar och inställda flyg åtminstone idag och imorgon. Vad har man för rättigheter som passagerare?

SAS strejken

Pilotföreningens strejk på SAS tog igår tisdag slut efter fyra dagar.  Men SAS kommer att ha fortsatta problem i vart fall idag och imorgon torsdag. Plan står på fel platser, prioritet måste läggas på att flyga hem charterresenärer mm.

Vad har man då för rättigheter om man idag eller imorgon antingen blir försenad med mer än 3 timmar, flyget blir inställt eller man får en denied boarding? Strejk räknas som en extraordinär omständighet men bara så länge strejken pågår. Av EU förordning 261/2004 p 15 framgår att en extraordinär omständighet föreligger för ett visst flygplan en viss dag. Vad gäller då dagen efter strejken är avblåst? EU domstolen har i rättsfallet Finnair Oyi v Timy Lassooy, mål c-22/11, avgjort frågan. Den 28 juli 2006 genomförde personalen på flygplatsen i Barcelona en strejk. Lassooy var bokad hem till Helsingfors kl 11.40 den 30 juli dvs 2 dagar senare men fick istället åka hem kl 21.40 samma dag med ett extra insatt plan. EU domstolen fann att den extraordinära omständighet i form av strejk den 28 juli 2006 som ledde till omdisponering av Finnairs flygtrafik den 30 juli inte befriade Finnair från att utge ersättning flygförsening med 400 euro till Lassoy på grund av strejken den 28 juli.

Skulle man därför bli drabbad av en försening längre än 3 timmar, flyget blir inställt eller man får en denied boarding och detta beror på störning av SAS flygtrafik på grund av strejken så skall SAS utge ersättning med 250-600 euro beroende på vart man reser och resans längd.

Man har även rätt till assistans i form av mat och dryck och eventuellt hotell logi samt rätt till ett telefonsamtal eller email. Man har vidare rätt att kunna avboka sin flygbiljett och få tillbaka priset för biljetten inom 7 dagar eller rätt att begära att få bli ombokad till en senare flight till sin destinationsort snarast möjligt. Flygbolagen brukar hävda att deras ansvar bara sträcker sig till ombokning på egna flyg men deras ansvar sträcker sig längre och även till ombokningar med andra flygbolag. Om det inte finns några andra flighter med SAS så kan man boka om med andra flygbolag och betala den resan själv. Sedan kan man begära ersättning från SAS.

 

Postad i Uncategorized